Få vores nyheder på mail

Pasproblemer ødelægger feriestarten for tusindvis

Pressemeddelelse   •   Maj 17, 2016 08:11 CEST

Hvordan er det nu lige: skal man have pas med på ferien til Mallorca? Og hvad med til Kreta og Kroatien?

Sommerferien nærmer sig, og familien Danmark har travlt med at finde passet frem og tjekke udløbsdatoen. Bl.a. på grund af en overskreden dato forventes op mod 2.500 danskere i år at måtte bede politiet i lufthavnen om et ”sidste-øjebliks-nødpas”.

Flere lande har forskellige krav til passet løbetid. F.eks. kræver Bulgarien og Kroatien, at passet er gyldigt i mindst tre måneder efter, at danskerne har forladt landet.

- Selv om paskontrollen er afskaffet ved ind- og udrejse til 19 Schengen-lande uden for den nordiske pasunion, skal man huske sit pas. Ikke kun til brug ved check-in på hotellet, men man skal også kunne bevise sit statsborgerskab – også i EU-landene. Til det formål har f.eks. svenskerne et identitetskort, mens vi må klare os med passet. Er man bange for at miste det på ferien, kan man medbringe en kopi og i stedet opbevare passet i hotellets safetyboks, siger Torben Andersen fra Spies.

Det er ikke alle EU-lande, der deltager i Schengen-landenes passamarbejde. Personkontrollen ved grænserne er ikke ophævet i Storbritannien, Irland, Cypern, Bulgarien, Rumænien og Kroatien, og der skal derfor vises pas ved både ind- og udrejse af disse lande.

Hvert år breder panikken sig hos tusindvis af danskere, når de på vej til lufthavnen opdager, at deres pas er udløbet, eller de har overset, at deres børn også skal have pas.

– Kattelemmen hedder et stempel i passet med en forlængelse af udløbsdatoen eller et nødpas til 600 kr., som kommunerne kan udstede, og som gælder i syv måneder – alternativt er det politiet i lufthavnene i København og Billund, der hvert år redder ferien for over 2.500 danskere med et stempel eller et nødpas. Det sidste accepteres ikke af USA, fortæller Torben Andersen.

Skal man rejse oversøisk på ferien, er kravene til passets udløbsdato ofte strammere end i Europa. F.eks. kræver myndighederne i Thailand og Dubai, at udløbsdatoen for ens pas ligger mindst seks måneder efter hjemrejsen.

Yderligere information: Kommunikationschef Torben Andersen, tlf. 40 59 47 00, eller produktchef Carlos Cebrian, tlf. 26 14 26 93.

Spies er Danmarks største rejsearrangør. Selskabet indgår i den nordiske rejsekoncern Thomas Cook Northern Europe sammen med rejsearrangørerne Ving i Norge og Sverige, Tjäreborg i Finland samt hotelselskabet Resorts & Hotels, der bl.a. driver hotelkæderne Sunwing Family Resorts og Sunprime Hotels. Spies’ gæster flyver fortrinsvis med søsterselskabet Thomas Cook Airlines Scandinavia. Thomas Cook Group plc er noteret på Børsen i London og selskabets ca. 22.000 ansatte opererer i over 200 lande. Thomas Cook Group Airlines, der bl.a. tæller Condor i Tyskland, Thomas Cook Airlines i Storbritannien og Thomas Cook Airlines i Belgien, er med 90 moderne og miljøvenlige fly Europas 11. største flyselskab.