Gå til indhold
Danske turister hjælper hårdt pressede grækere

Pressemeddelelse -

Danske turister hjælper hårdt pressede grækere

- Det er skræmmende at bo i et land, hvor ens nabo ikke har råd til lægehjælp, og andre ikke har råd til at købe mad - og der ingen offentlig hjælp er, siger danske Malene Limnaiou fra Lesbos.

Sidste år satte flygtningestrømmen den græske ø Lesbos på verdenskortet. I dag er strømmen nærmest stoppet, men den blev en katastrofe for øen, for den har skræmt turisterne, og øens store indtægtskilde er væk. Lesbos’ borgmester beder: Vil I hjælpe os - så kom! Og øens befolkning venter med åbne arme.

Sidste år tillod Spies, at deres gæster tog 20 kilo nødhjælp med pr. booking til flygtningene. Det blev til 20 tons. Nu forsøger Spies at sætte fokus på lesboternes økonomisk vanskelige situation i kølvandet på sidste sommers flygtningekrise på øen – det sker bl.a. gennem annoncer i dagbladene, der i dag har været genstand for en del debat på de sociale medier.

- Midt i al medieomtalen af flygtningene har man totalt glemt de ca. 86.500 indbyggere på øen. De hjalp flygtningene sidste sommer og er indstillet til Nobels fredspris for deres hjælp og empati, men nu har Europa – og også flere danske rejsearrangører - vendt dem ryggen. Den livsvigtige turiststrøm til øen er faldet fra ca. 76.000 chartergæster til blot ca. 20.000 i denne sommer – heraf ca. 4.000 med os fra Spies. Pengene hos lesboterne er ved at slippe op, og nu har de bedt os om hjælp. Fra og med næste søndag kan vores gæster derfor medbringe hver en 10 kilo hjælpepakke, som af den græske kirke vil blive fordelt blandt øens børneinstitutioner og plejecentre for ældre. Samtidig kan vores gæster gratis hjemtage 10 kilo ekstra bagage – blot skal den bestå af lokale indkøb som f.eks. olivenolie, lokale oste og ouzo – ting, som kan være med til at sætte skub i den lokale økonomi, siger kommunikationschef Torben Andersen fra Spies.

Selskabet vidste i forvejen, at de i denne sommer vil tabe op mod to millioner på at gennemføre sommerens ca. 20 flyvninger til Lesbos. – Men vi har ønsket at være på øen i både med- og modgang, siger Torben Andersen.

Borgmester Spuros Galinoas er bekymret - og det med god grund. For selv om lesboterne er et stolt folk og kendt for et stort sammenhold, er situationen på den græske ø alvorlig. I forvejen er økonomien i Grækenland i bund, men på Lesbos, hvor mindst en tredjedel af øens økonomi er baseret på turisme, er tilværelsen blevet endnu værre. Turisterne svigter øen.

Hvor charterflyene sidste år bragte 76.000 turister til øen, bliver tallet i heldigste fald omkring 20.000 i år. Og grækerne selv har med krisen ikke råd til at rejse på ferie i deres eget land.

- Vores turisme er faldet med 80 pct., oplyser Evangelos Myrsinias, præsident i Lesbos’ handelskammer.

Ingen er i tvivl om, at det er sidste års flygtningekrise, der er årsag. Selv om der i dag ikke er en eneste flygtning at se, har de europæiske rejsearrangører valgt Lesbos fra. I Danmark er det for eksempel kun Spies, som fastholder øen som rejsemål i sommer.

- Det bliver måske svært at sælge rejserne, for selv om situationen er helt anderledes i dag, husker folk sidste års billeder af flygtninge i både på øens strande. Men vi har i over tyve år haft et tæt samarbejde med hotelejerne på øen, og vi vil ikke svigte hverken dem eller Lesbos nu, siger Jan Vendelbo, administrerende direktør i Spies.

Kirkelig velsignelse
Spies’ beslutning om ikke at følge de øvrige charterselskaber, er populær på øen. Der har været artikler om den i aviserne, og den betyder noget, for det ugentlige fly fra Danmark tegner sig for 25 pct. af sommerens charterturister.

Lesbos’ politikere og turisterhverv forsøger at få vendt verdens og dermed turisternes opfattelse af situationen på øen. Man inviterer medie celebrities på besøg, så der kan blive skrevet artikler om øen, og forskellige grupper af beboere på Lesbos deler her og nu billeder fra øen på de sociale medier, for eksempel på #BeautifuLesvos.

Man håber også, at pavens og ærkebiskoppen for den græsk-ortodokse kirkes besøg på øen for nogle uger siden, hvor de sammen velsignede Lesbos og takkede øens beboere for deres humanitære indsats, kan være med til at ændre udlændingenes opfattelse.

Her og nu ser det imidlertid ikke lyst ud. Turistsæsonen burde være startet for længst, men liggestolene på strandene er tomme.

- Jeg har stadig kun en udenlandsk gæst, og det er en tysker, som har sit eget hus her, fortæller Christiane, som i 26 år har drevet sin taverna i Agios Isidoros ved Plomari på sydkysten, hvor der i øvrigt intet tidspunkt har været flygtninge.

- Det er alvorligt. Vi skal nok få mad, for vi har også lidt landbrug, men hvordan skal vi betale vores regninger, når vi ikke har indtjening fra tavernaen. Jeg har for 5.000 euro liggende og vente allerede, siger hun og ryster på hovedet.

Økonomisk kollaps
På nordkysten, hvor langt de fleste turister holder til i byerne Anaxos, Petra og Molivos, og mange lever 100 pct. af turisme, er situationen endnu værre.

- Det er skræmmende at bo i et land, hvor ens nabo ikke har råd til lægehjælp, og andre ikke har råd til at købe mad - og der ingen offentlig hjælp er, siger danske Malene Limnaiou.

Hun har boet 17 år i Molivos, hvor hun har forretningen Botek med boligudstyr og børne- og dametøj af eget design.

- Som det er nu, burde jeg lukke forretningen. Jeg har underskud. Men jeg tror på fremtiden. Jeg skal tro på fremtiden, selv om vi føler os lidt svigtet her på Lesbos. Vi har i årevis hjulpet flygtninge, som er kommet til øen. Sidste år kom der så pludselig mange, mange flere, end vi kunne håndtere, og det tog alt for lang tid, inden vi fik hjælp til at kontrollere situationen. Nu har myndighederne systemet klar, også til at klare mange flygtninge hvis situationen skulle opstå igen. Men ingen har interesseret sig for, hvad det hele har betydet for øens beboere, og hvilken hjælp vi nu har behov for, siger hun og tilføjer:

- Hver eneste turist gør en forskel. For hver euro, de bruges i forretninger og restauranter, betyder indkomst og omsætning for hele øen.

Forkert billede
- Jeg har ikke set en eneste flygtning siden november. Jeg ved, at der kommer en båd i ny og næ. Flygtningene kommer med det samme til de lejre på øen, hvor de bor, mens deres asylansøgninger behandles. Men selv sidste sommer, hvor flygtningene var synlige i byen, var det fuldstændig sikkert og trygt at være både her og på resten af Lesbos. Derfor er det så svært for os at forstå det billede af en farlig flygtningeø, som medierne ude i verden bliver ved med at tegne af vores ø, siger Malene Limnaiou.

På Lesbos modtages al hjælp med tak.

- Vi er taknemmelige for al den hjælp, vi fik under flygtningekrisen og også for, at man vil hjælpe nu. Men den allerbedste hjælp I kan give os, det er at komme hertil og nyde vores dejlig ø sammen med os, siger borgmester Spyros Galinos.

Turisterne på første fly valgte bevidst Lesbos:

Carina Hyttel og Finn Christensen, Frederikshavn: - Vi har været på Lesbos mange gange, og især nu ville vi ikke svigte øen. I år kan vi ikke rejse fra Jylland, så vi kørte om natten til København for at være med på det første charterfly, og vi har allerede besluttet, at vi rejser herned endnu engang i sæsonen. Vi var på Lesbos sidste år under flygtningekrisen, og det var ikke et problem for os. Lesbos var dengang som nu så tryg og sikker, og øens befolkning lige så omsorgsfuld. Det er det, der gør øen så helt speciel.

Camilla Christensen med døtrene Alberte og Emilie på 9 og 11 år fra Skævinge i Nordsjælland: - Hjemme spurgte folk: er det nu sikkert at tage til Lesbos med alle de flygtninge? Men der er jo ingen flygtninge, og selv hvis der var, ville jeg ikke have den mindste bekymring. Her er på alle måder trygt, og vi er mødt med en overvældende venlighed. Men folk hernede er blevet straffet urimeligt hård, og det er så vigtigt, at vi ikke også svigter nu. Derfor: Rejs herned – med det sammen – I vil ikke fortryde det.

Faktaboks:
Lesbos, også stavet Lesvos, kaldes også indimellem Mytilini efter hovedbyen. Øen er lidt større end Lolland og ligger i den nordøstlige del af Ægæerhavet kun nogle få kilometer fra den tyrkiske kyst. Indbyggertallet er ca. 86.500 på den frodige og bjergrige ø. Man siger, at der er 650.000 får og 11 millioner oliventræer på øen. Olivenolien fra Lesbos er verdens bedste, siger de på Lesbos. Olivenolien plus produktion af olivensæbe og ouzo er indtægtskilder til øen sammen med turisme. Den forstenede skov, som ligger på øens sydvestlig del, har siden 2014 været World Heritage og er øens største seværdighed.

Yderligere information: Kommunikationschef Torben Andersen, tlf. 40 59 47 00, eller produktchef Carlos Cebrian, tlf. 26 14 26 93.

Emner


Spies er Danmarks største rejsearrangør. Selskabet indgår i den nordiske rejsekoncern Thomas Cook Northern Europe sammen med rejsearrangørerne Ving i Norge og Sverige, Tjäreborg i Finland samt hotelselskabet Resorts & Hotels, der bl.a. driver hotelkæderne Sunwing Family Resorts og Sunprime Hotels. Spies’ gæster flyver fortrinsvis med søsterselskabet Thomas Cook Airlines Scandinavia. Thomas Cook Group plc er noteret på Børsen i London og selskabets ca. 22.000 ansatte opererer i over 200 lande. Thomas Cook Group Airlines, der bl.a. tæller Condor i Tyskland, Thomas Cook Airlines i Storbritannien og Thomas Cook Airlines i Belgien, er med 90 moderne og miljøvenlige fly Europas 11. største flyselskab.

Pressekontakt

Velkommen til Spies - Presseinformation!

Presseinformation og pressemeddelelser fra Spies. Spies er Danmarks største rejsearrangør. Selskabet indgår i den nordiske rejsekoncern Nordic Leisure Travel Group.

Spies - Presseinformation
Kay Fiskers Plads 9
2300 København S
Denmark