Gå til indhold
På de mange All Inclusive-hoteller starter ferien med at give personalet et a conto-beløb i drikkepenge – så glemmer bartenderen dig ikke…
På de mange All Inclusive-hoteller starter ferien med at give personalet et a conto-beløb i drikkepenge – så glemmer bartenderen dig ikke…

Pressemeddelelse -

Sådan giver du drikkepenge i 12 af sommerens populære rejselande

Skal man give drikkepenge, og i så fald: hvor meget bør man egentlig give til forskellige servicepersoner, som man møder på udlandsrejsen? Danskerne er ikke så vant til drikkepengekulturen, og spørgsmålet om størrelsen på drikkepenge er et af de mest almindelige spørgsmål, som Spies’ guider får ude på rejsemålene. I mange tilfælde er det nok med et høfligt ”gracias”, ”merci”, ”thanks” eller ”tesekküler” (tak på tyrkisk), mens det i andre forventes, at man giver lidt som en påskønnelse og tak for hjælpen.

Spies har spurgt selskabets guider i 12 af sommerens mest populære rejselande, hvad der er kutyme at give i drikkepenge på de forskellige rejsemål. Man kan naturligvis ikke lave en 100 pct. sikker manual for dette, men det er gode retningslinjer. Siden skal man også tage den service, man får – eller ikke får – med i betragtning.

– I visse lande er drikkepengene en vigtig del af lønnen og derfor næsten obligatorisk, mens det i andre lande næsten er et ukendt begreb. Du bør også tilpasse drikkepengene efter det økonomiske niveau i landet, du besøger. En tjener på en god restaurant i Kroatien vil formentlig blive noget overrasket, hvis han får samme drikkepenge som en tjener på for eksempel hotel Waldorf Astoria i New York, siger Torben Andersen, kommunikationschef i Spies.

Bulgarien (valuta: BGN - bulgarske lev. 1 BGN svarer cirka til 3,80 kr.)
Stuepigen: Ca. 20 BGN pr. person pr. uge.
Piccoloen: Ca. 1 BGN pr. styk bagage.
Tjeneren: 5-10 pct. hvis ikke drikkepenge er inkluderet – ellers runder man op.
Taxichaufføren: En lev eller to men husk at ”prutte” ihærdigt for at få den rigtige pris.
Frisøren: Her runder man op.
Kommentar: Bulgarien bliver bedre og bedre, når det gælder service – måske takket være at drikkepenge er blevet en stadig større drivkraft for de ansatte i servicevirksomheder.

Cypern (valuta: EUR - euro. 1 EUR svarer cirka til 7,45 kr.)
Stuepigen: Ca. 5-10 EUR pr. person pr. uge.
Piccoloen: 1-2 EUR pr. styk bagage. Men det er usædvanligt med piccoloer på Cypern.
Tjeneren: 5-10 pct. af regningen men kun hvis man er tilfreds med betjeningen.
Taxichaufføren: De fleste taxier kører efter taxameter, og ellers betaler man en fast pris, som man er blevet enige om inden turen – i så fald ingen drikkepenge.
Frisøren: Normalt ingen drikkepenge.
Kommentar: Cypern er et moderne EU-land, og de ansatte i servicebranchen er ret godt lønnet. Men ingen siger jo nej til lidt ekstra, hvis man har gjort et godt stykke arbejde.

England (valuta: GBP - pund. 1 GBP svarer cirka til 8,45 kr.)
Stuepigen: Ca. 1 GBP pr. nat.
Piccoloen: 2 GBP pr. styk bagage.
Tjeneren: Hvis der ikke allerede er inkluderet serviceskat i regningsbeløbet, gives ca. 10 pct. Alle ansatte i servicefag er fra og med 2016 garanteret mindst 7,20 GBP i timen.
Taxichaufføren: 10 pct.
Frisøren: Ingenting eller max. 1 GBP.
Kommentar: I storbyer er man mere forsigtig med at give drikkepenge, og på pubberne er det usædvanligt at give drikkepenge, selvom det naturligvis er velset.

Frankrig (valuta: EUR - euro. 1 EUR svarer cirka til 7,45 kr.)
Stuepigen: I dag bruger franskmændene ikke at lægge drikkepenge på værelset, men får man ekstra god service, er det naturligvis velset.
Piccoloen: 1-2 EUR pr. styk bagage afhængigt af hotellets standard.
Tjeneren: Lovmæssigt er der altid inkluderet 15 pct. på regningen. Hvis man er tilfreds med servicen, er det almindeligt at lægge 1-2 EUR ekstra.
Taxichaufføren: Max. 1 EUR eller man runder op til nærmeste euro.
Frisøren: Som regel 1-2 EUR.
Kommentar: Al service er som regel inkluderet i priserne, og man behøver ikke lægge procenter på beløbet.

Grækenland (valuta: EUR - euro. 1 EUR svarer cirka til 7,45 kr.)
Stuepigen: Ca. 1 EUR pr. person pr. nat.
Piccoloen: Ca. 1 EUR pr. styk bagage. Det er dog usædvanligt med piccoloservice uden for Athen.
Tjeneren: Ca. 10 pct. af regningen på restauranter også selvom der er inkluderet ”service charge”.
Taxichaufføren: Få taxier kører efter taxameter, så derfor bør du aftale prisen, inden du sætter dig ind i taxien. Chaufføren medtager max. fire passagerer. Det er relativt dyrt med taxi i Grækenland, og man runder som regel op ved længere ture. Derudover forventes ingen drikkepenge.
Frisøren: Ingen drikkepenge.
Kommentar: Det er som bekendt fortsat svære tider i Grækenland, og er man tilfreds med servicen, så skal man naturligvis give drikkepenge.

Italien: (valuta: EUR - euro. 1 EUR svarer cirka til 7,45 kr.)
Stuepigen: 1-2 EUR pr. person pr. nat.
Piccoloen: 1-2 EUR pr. styk bagage.
Tjeneren: Service charge på 20 pct. er som regel tillagt regningen. Hvis man er meget tilfreds med maden og betjeningen, kan man lægge et par euro ekstra.
Taxichaufføren: Forventer ikke drikkepenge.
Frisøren: Ingenting.
Kommentar: På tankstationerne giver man 1-2 EUR, hvis man får hjælp til at vaske ruderne eller måske med at tjekke luften i dækkene.

Kroatien (valuta: HRK - kroatiske kuna. 1 HRK svarer cirka til 1,00 kr.)
Stuepigen: Hvis du er tilfreds, kan du betale cirka 100 HRK pr. person pr. uge.
Piccoloen: 10-20 HRK pr. styk bagage.
Tjeneren: 5-10 procent af regningsbeløbet. Læg drikkepengene i kontanter da brugen af kreditkort ikke er lige så udbredt som i andre europæiske lande.
Taxichaufføren: Behøves ikke.
Frisøren: 10 HRK.
Kommentar: Kroaterne selv giver generelt ikke drikkepenge.

Portugal/Madeira (valuta: EUR - euro. 1 EUR svarer cirka til 7,45 kr.)
Stuepigen: Ca. 5 EUR pr. person pr. uge.
Piccoloen: 0,50 EUR pr. styk bagage.
Tjeneren: På turiststeder og restauranter etc. af høj standard forventes cirka 5-10 pct. i drikkepenge. På mere lokale steder forventes ingen drikkepenge.
Taxichaufføren: Afrund beløbet opad.
Frisøren: Ca. 1 EUR.
Kommentar: Alle i servicebranchen forventer generelt drikkepenge men ikke store beløb.

Spanien inkl. Kanarieøerne (valuta: EUR- euro. 1 EUR svarer cirka til 7,45 kr.)
Stuepigen: Ca. 5 EUR pr. person pr. uge.
Piccoloen: Ca. 1 EUR pr. styk bagage.
Tjeneren: Har man bare drukket en kop kaffe, giver man ikke noget, men på større restaurationsregninger giver man nogle euros alt efter regningens størrelse og kvaliteten af betjeningen og maden.
Taxichaufføren: Ingenting. Frisøren: 1-2 EUR.
Kommentarer: Spanierne selv giver meget få eller slet ingen drikkepenge.

Tyrkiet (valuta: TRY - tyrkiske lira. 1 TRY svarer cirka til 1,90 kr.)
Stuepigen: Ca. 10 TRY pr. person pr. uge.
Piccoloen: Ca. 2-3 TRY pr. styk bagage. Det er dog usædvanligt med piccoloer.
Tjeneren: Hvis man spiser frokost på en lidt mere ydmyg restaurant, kan man afrunde opad eller lægge cirka 5 pct. Ved middage på lidt finere restauranter er det almindeligt at lægge 10-15 pct.
Taxichaufføren: Kører som regel med faste priser og det er en god ide at aftale prisen før turen. Ca. 2-3 TRY ved kortere strækninger.
Frisøren: Kun ved større behandlinger.
Kommentar: Drikkepenge gives ikke pr. automatik men eksempelvis efter, hvor god maden har været, eller hvor god betjening man har fået.

USA (valuta: USD - amerikanske dollar. 1 USD svarer cirka til 6,65 kr.)
Stuepigen: 2-3 USD pr. person pr. nat. Noget mere på luksushoteller.
Piccoloen: 1-2 USD pr. styk bagage og lidt mere hvis bagagen er tung.
Tjeneren: Alle ansatte forventer drikkepenge. Giver du 10 pct. af regningsbeløbet, betyder det, at du ikke har været tilfreds. Med 15 pct. viser du, at alt var okay, mens 20-25 pct. betyder, at du er meget tilfreds og har fået en utrolig god service. I storbyer opfattes 20 pct. som ”a good tip”. Et godt og enkelt tip er at fordoble drikkepengene af regningsbeløbet for at være på den sikre side. Det bliver cirka 18 pct. En bartender forventer 1-2 USD pr. drink.
Taxichaufføren: 10-15 pct. afhængigt af servicen. I New York kan du i dag angive, hvad du vil give i drikkepenge, når du betaler med kreditkort. Obs! Når man kører fra lufthavnen, er der fast pris, men af og til (f.eks. i New York) lægger man afgiften for visse broer og tunneler ind til byen oven i prisen, som kan være 9 USD. Det er kutyme at lægge 1 USD pr. styk bagage.
Frisøren: 15-20 pct.
Kommentar: I visse stater er det tilladt at betale tjenere en mindsteløn på omkring 7 USD i timen, mens mindstelønnen i for eksempel New York er hævet til 15 USD i timen. Det betyder, at drikkepenge mange steder er en væsentlig del af lønnen. Hvis man er flere end seks personer i selskabet, er det almindeligt at lægge 25 pct. oven i regningsbeløbet. På fastfoodrestauranter med selvbetjening giver man normalt ikke drikkepenge. Hvis man besøger en tatovør, forventer han eller hun cirka 10-20 pct. i drikkepenge, mens skopudseren skal have 2-3 USD.

Østrig (valuta: EUR - euro. 1 EUR svarer cirka til 7,45 kr.)
Stuepigen: 1 EUR pr. person og pr. nat.
Piccoloen: 1 EUR pr. styk bagage.
Tjeneren: Service charge er med på regningen, men hvis man er tilfreds med betjeningen, kan man runde op med 2-3 EUR. På motorvejsrestauranter er service charge inkluderet.
Taxichaufføren: Ca. 10 pct.
Frisøren: 5-10 pct.
Kommentar: Servicepersonale forventer drikkepenge. På for eksempel bemandede toiletter er det kutyme at give mindst 0,50 EUR pr. besøg.

Hvis man bor på et hotel med All Inclusive, er det en god ide at give lidt drikkepenge til bar- og restaurantpersonalet i de lande, hvor det er normalt at give drikkepenge. Det kan også være en god ide at give cirka halvdelen af drikkepengene til rengøringspersonalet allerede i starten af ferien. Det kan give lidt ekstra service på værelset i form af ekstra håndklæder, en blomst eller lignende. Man bør give drikkepengene i lokal valuta, så modtageren ikke skal have besvær med at veksle drikkepengene i banken.

Yderligere information: Kommunikationschef Torben Andersen, tlf. 40 59 47 00.

Emner


Spies er Danmarks største rejsearrangør. Selskabet indgår i den nordiske rejsekoncern Thomas Cook Northern Europe sammen med rejsearrangørerne Ving i Norge og Sverige, Tjäreborg i Finland samt hotelselskabet Resorts & Hotels, der bl.a. driver hotelkæderne Sunwing Family Resorts og Sunprime Hotels. Spies’ gæster flyver fortrinsvis med søsterselskabet Thomas Cook Airlines Scandinavia. Thomas Cook Group plc er noteret på Børsen i London og selskabets ca. 22.000 ansatte opererer i over 200 lande. Thomas Cook Group Airlines, der bl.a. tæller Condor i Tyskland, Thomas Cook Airlines i Storbritannien og Thomas Cook Airlines i Belgien, er med 90 moderne og miljøvenlige fly Europas 11. største flyselskab.

Pressekontakt

Velkommen til Spies - Presseinformation!

Presseinformation og pressemeddelelser fra Spies. Spies er Danmarks største rejsearrangør. Selskabet indgår i den nordiske rejsekoncern Nordic Leisure Travel Group.

Spies - Presseinformation
Kay Fiskers Plads 9
2300 København S
Denmark